lauantai 29. joulukuuta 2012

Herkulliset voisilmä pullat

Voisilmä pullat on aina ollut minun lemppareitani ja niitä onkin hyvä olla aina vähän pakkasessa yllätys vieraita varten. ;) Kokeilemisen kautta opin tekemään parhaan lopputuloksen ja parhaita pullia saat tätä ohjetta käyttämällä. 

Kaiken a ja o on tietty heti alkuunsa tehdä taikinasta tarpeeksi pehmeä ja löysä, mutta kuitenkin sellainen,  ettei se jää käsiin kiinni. Toinen on sokerin ja voin oikea määrä pullan silmässä ja se missä järjestyksessä ne on sinne laitettu, jotta ne ei kiehu sieltä pois.

Aineiksi tarvitset:

5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 tuorehiiva
15dl vehnäjauhoja
200g oivariinia tai muu vastaava.

Täytteeseen

n. 2 dl sokeria
n. 2 tl vaniljasokeria 
n. 200g oivariinia tai sen mukaan mitä haluaa voisilmäksi laittaa. 

1. Murenna hiiva kulhoon ja sekoita joukkoon kädenlämpöiseksi lämmitetty maito, muna, sokeri, kardemumma ja suola.
2. Kun nuo edellä mainitut ainesosat ovat kaikki sekaisin, aloita lisäämään jauhoja vähitellen.  Kun kauhalla sekoittaminen alkaa olla vaivalloista, laita kädet taikinaan ja vaivaa loppu käsin. Lisää loppuvaiheessa huoneenlämpöinen tai vähän sulatettu oivariini. Vaivaa taikina tasaiseksi, mutta silti niin, että se jää pehmeän löysäksi ja irtoaa sormista. 
Anna taikinan kohota 40minuuttia liinan alla vedottomassa paikassa. Esim. Mikro tai kylmä uuni toimii erinomaisesti.
3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Laita toinen osa vielä kulhoon takaisin odottamaan liinan alle, jotta pinta ei kovetu sillä aikaan, kun työstät toista osaa.
4. Pyöritä, venytä ja rullaa pitkä pötkö-pitko, josta pääset veitsellä helposti leikkaamaan sopivan kokoisia paloja pyöritettäväksi pulliksi.
Kun  pullat on kaikki pyöritetty laita ne leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna kohota vielä 30minuuttia.

5. Sen jälkeen kun pullat ovat kohonneet tee pelti kerrallaan tämä sama ruljanssi. Eli painat pullaan peukalolla keskelle reiän ristiin-rastiin. Sen jälkeen laita jääkaappikylmää oivariinia haluamasi nokare ja ripottele sokeriseos. Kannattaa melkeinpä tehdä sillä aikaa aina uudet pullat valmiiksi, kun toiset on uunissa, niin ei kerkeä se voi liikoja pehmenemään ennen uuniin menoa.  Muista jättää pullille tilaa ympärille, sillä ne vielä tästä pullistuvat uunissa.

Minustahan on tietty parasta, mitä enempi voita ja sokeria sen parempaa.Eli laitan n, reilu teelusikallisen yleensä per pulla oivariinia. Sokerin ja voin määrä pitää toki huomioida aina sen mukaan minkä kokoisia tekee pullista, mutta sen verran ripottelen voin päälle sokeri seosta, että voi peittyy.

6. Voitele munalla pullan reunat. Voitele siten, että vain reunoille tulee kiilto. Muuten kananmuna nostattaa voi-sokeri seoksen pois kuopasta.
7. Sitten vaan uuniin keskitasolle paistumaan 225 asteeseen ja n. 10-15minuuttia. Tai kun pullat näyttää kauniin kullan ruskeilta, ne ovat valmiita.Tänään pullia syntyi 44 kappaletta tällä ohjeella ja olivat kooltaan tuollaista keskikokoa. :)

Ei muutakuin jauhopeukalot hommiin ja kokeilemaan. 1 kommentti: